Tallholmen

Tallholmen, vår ö och lite om den

Fotot ovan och filmen nedan, Sverker Tomala

https://youtu.be/zyxFO-FErDY

Tallholmen ligger, som ni ser på bilden, strax norr om Vaxholm, precis söder om Resarö. Man kan ta sig till Tallholmen via båt, naturligtvis, men även med buss till Engarn. Där kan man sedan gå ned till bryggorna söder om vägen och bli hämtad med jolle. Har man ingen jolle kan man hämta med större båt vid Resarö varv norr om Tallholmen. Resarö har dessutom en ICA-butik på fem minuters gångavstånd från varvet. En jolle kan man för det mesta hitta parkering för. Gästplats för större båtar är det värre med.

Tallholmen ligger bra till som första och sista anhalt för turer ut i skärgården. Lämplig för besättningsbyten eller om någon behöver in till stan. Man får dock inte lämna båten utan tillsyn mer än några timmar utan tillåtelse från holmvärden.

Holmvärdsfunktionen delas mellan närvarande aktiva medlemmar. Ofta har någon av dessa en skylt som indikerar holmvärd.

Tallholmen från ovan

Totalt 230 meter brygga finns på denna ö.

Några mått

Öns längsta sträcka, diagonalen NV till SO är cirka 320 m lång. Bredden mitt på är nästan 200 m. Jag tror jag har lyckats följa den vanliga promenadvägen ”runt” ön, vilken i så fall är nästan 760 m. Markerad med rött.


Klicka på bilden för storleksjämförelse 🙂
Yta

Tallholmens yta är 0,04 km2 vilket är detsamma som 4 hektar.
Att jämföra med t.ex. Helgeandsholmen och Kastellholmen som båda är ungefär 0,03 km2 (3 hektar). Eller Riddarholmen som enligt samma mätmetod är 0.06 km2.
Gamla stan är 0.34 km2, alltså drygt åtta gånger så stort.

Resa hit

Man kan ta sig till Tallholmen med båt, naturligtvis, men även med buss till Engarn.

Där kan man sedan gå ned till bryggorna söder om vägen och bli hämtad med jolle. Har man ingen jolle kan man hämta med större båt vid Resarö varv norr om Tallholmen. Resarö har dessutom en ICA-butik på fem minuters gångavstånd från varvet. En jolle kan man för det mesta hitta parkering för. Gästplats för större båtar är det värre med. med

My WebSite


Get Started